Tarinoita Ruuhilammelta

Muistelmia Kuivataipaleen sulkukanavan kunnostuksesta

Kuvataipaleen vanha kanava kunnostettiin Museoviraston toimesta vuonna 1995. Se oli ollut rappiotilassa jo vuosia. Koko kanavaväylä oli ummessa ja rakenteet lahonneet. Osa kanavan seinämää ja sulkuportin jäännökset olivat vielä sellaisessa kunnossa että kanavan restaurointi voitiin tehdä vanhan mallin pohjalta. Kuivataipaleen sulkukanava on ainoa puurakenteinen kanava Suomessa

Kunnostus kesti ainakin pari vuotta. Materiaaleissa pyrittiin alkuperäiseen rakenteeseen ja rakennustapaan. Nurkkien hirsisalvokset tehtiin alkuperäisellä lohenpyrstötekniikalla ja kansilankut kiinnitettiin taotuilla pajanauloilla. Veden kanssa tekemiseen joutuvat osat tehtiin lehtikuusesta.

Kunnostetun kanavan juhlalliset avajaiset olivat 12.6.1996 mieskuoron ja torviseitsikko Otavan musiikin säestyksellä. Tarjolla oli muikkukeitooa ja ruisleipää, sekä tietenkin juhlapuheita. Kanava avattiin juhlallisesti pienen höyryveneen ajelulla, jonka kyydissä olivat maaherra ja Suonenjoen kaupunginjohtaja.

Kanava rappeutui kuitenkin kymmenessä vuodessa johtuen silta-arkkujen vääränlaisen täyttämisen sekä tervauksen laiminlyönnistä. Silta-arkut oli täytetty savensekaisella hiekalla unohtaen samalla tarvittava tuuletus, joten olosuhteet rakenteiden lahoamiselle olivat hyvät.

Vuonna 2006 saappaani meni lahonneesta kansilankusta läpi. Otin välittömästi yhteyttä Museovirastoon, joka puolestaan otti yhteyttä Merenkulkupiiriin jonka vastuulla oli vesiväylän turvallisuus. Kanava laitettiin käyttökieltoon 11.9.2006. Alkoi uusi kunnostus joka kesti parisen vuotta.

Menin Museovirastoon jossa tapasin kanavien suunnittelusta vastuussa olevan silloisen suunnittelijan Kari Nikkasen. Onneksi entinen kanavasuunnittelija oli jo siirtynyt eläkkeelle, joten saatoimme aloittaa puhtaalta pöydältä. Ehdotin että uusittavat silta-arkut täytettäisiin erikokoisella soralla joka läpäisee veden ja koko rakennelma tervataan parin vuoden välein. Lisäksi koko rakenteeseen tuli suunnitella kunnollinen tuuletus. Hämmästyksekseni ehdotuksiini suostuttiin.

Käydessäni asioimassa myöhemmin Suonenjoen apteekissa farmaseutti totesi katsoessaan Kela-korttiani että taidan olla se sama henkilö joka laittoi Kuivataipaleen kanavan korjaukseen. Näin ne jutut leviävät paikkakunnalla.

Antero Takala
kesäasukas

Kuvia kanavan kunnostuksesta. Kuvat Antero Takala